• Grace

Vermoeidheid: Hoe merk je dat het chronisch is?

Vermoeidheid? Na te lang werken onder druk, zonder rustpauzes of vakantie, geraakt je lichaam en geest  langzaam uitgeput en vermoeid. Burn-out zegt met in het Engels, soms ook burnout geschreven. Maar hoe weet je dat nu?


Natuurlijk is het steeds belangrijk om met je dokter of huisarts te overleggen of er andere medische oorzaken zijn, doch in de meeste gevallen is de kans groot dat je aan burn-out lijdt als je je gedurende een lange periode leeg, uitgeput en opgebrand voelt.


Je zin voor initiatief neemt af, je concentratievermogen vermindert en zelfs je geheugen. Je geniet niet meer van de eenvoudige dingen van het leven zoals een zonsondergang of een mooie bloem.


Als je een aantal van deze tekenen herkent is de kans inderdaad groot dat je vermoeid of zelfs oververmoeid bent. Je geraakt in het stadium van vermoeidheid.

Vermoeidheid door burnout: een opgebrand vermoeid gevoel.


Een tekort aan een aantal chemische stoffen in de hersenen (neurotransmittors genaamd), zorgt ervoor dat je levenslust verliest, vermoeid geraakt en niet meer uitgerust, soms zelfs slecht begint te slapen. De vermoeidheid stapelt zich op. Je lijkt de greep op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moet werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput geraakt. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom. Je voelt je moe en vermoeid, prikkelbaar en lastig, hebt last van tientallen kleine klachten zoals hartkloppingen, rugpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid, piekeren, doordrammen, hoofdpijn, onaangenaam naar anderen toe of zelf bitsig of agressief. Je vermoeidheid neemt toe.


Vermoeidheid doordat je jezelf te veel wegcijfert

Vermoeidheid? Dit komt soms voor als je jezelf te veel wegcijfert, waardoor je geen grenzen meer trekt naar anderen en niet meer aangeeft wat je wel of niet aan kan. Als gevolg neem je te veel hooi op je vork en overlaad je je systeem, en je blijft doorwerken tot het begeeft. Je bent geestelijk opgebrand en bent toe aan vakantie terwijl je denkt dat je moet doorwerken omdat je minder energie hebt om alles rond te krijgen.


Herken je jezelf ? Doorbreek dan deze patronen en kies weer voor vitaliteit.


Met een vitale groet,

Grace21 keer bekeken

Scholeksterlaan 40

  • LinkedIn Social Icon
  • White Facebook Icon

3645KC Vinkeveen Nederland 

Tel: 06-28494001